Brazília zdolala v šlágri Taliansko 4:2, Neymar skóroval aj do tretice

23.06.2013 Celý región

Salvador 19. júna (TASR) – Futbalisti Brazílie vyhrali v záverečnom zápase A-skupiny na Pohári konfederácie v meste Salvador nad Talianskom 4:2 a do semifinále postúpili bez straty bodu.

Medzi najlepšiu štvorku sa z druhého miesta prebojoval aj ich súper a stretne sa s víťazom B-skupiny. Najskloňovanejší futbalista tejto jari Neymar skóroval aj v treťom zápase na turnaji.

Druhý duel skupiny medzi futbalistami Japonska a Mexika rozhodoval už len o tom, ktorý tím obsadí v tabuľke tretiu priečku a ktorý skončí na jej dne. Viac radosti mali Mexičania, ktorí v Belo Horizonte vyhrali nad "modrými samurajmi" 2:1.

A-skupina – 3. kolo:
Taliansko - Brazília 2:4 (0:1)

Góly: 51. Giaccherini, 71. Chiellini - 45. Dante, 55. Neymar, 66. a 89. Fred. Rozhodoval: Irmatov (Uzb.), ŽK: Marchisio - Luiz, Neymar, Gustavo.
Taliansko: Buffon - Abate (30. Maggio), Bonucci, Chiellini, De Sciglio - Montolivo (26. Giaccherini), Aquilani - Candreva, Marchisio, Diamanti (72. El Shaarawy - Balotelli
Brazília: Julio Cesar – Alves, Silva, Luiz (34. Dante), Marcelo – Hernanes, Gustavo - Hulk (76. Fernando), Oscar, Neymar (68. Bernard) – Fred


Brazílčania sa od úvodu vybrali dobývať bránku súpera, pravda vzhľadom na jeho silu nie bezhlavo. Taliani naozaj dávali miernemu ale maximálne ambicióznemu favoritovi pocítiť, že to s nimi nebude mať ľahké a neustále hrozili kontrami. "Kanárici" sa dostali do super šance až v 23. minúte, keď Neymar veľmi nepresvedčivo zakončil vtipnú kolmú akciu jeho spoluhráčov. No Brazílčanom zahralo do karát, že po polhodine museli Taliani striedať dvoch hráčov pre zranenie a najmä odchod pružného Montoliva rozbil koncepciu. Tento defenzívny stredopoliar nielenže znepríjemňoval brazílsku rozohrávku, ale jeho tvorivé vlohy využívali aj ofenzívnejší hráči v modrom. Paradoxne jediné vynútené striedanie Brazílčanov (Dante za Luiza) malo hmatateľný význam, keďže stopér Bayernu v závere polčasu otvoril skóre.

Po prestávke sa ale hráčom v modrých dresoch podarilo vyrovnať a opäť to bol striedajúci, tentoraz Giaccherini. Lenže súper zapol na plné obrátky, svoj "obligátny" gól dal Neymar, Fred zvýšil na 3:1, ale hra sa neupokojila. Taliani sa ani za tohto stavu nevzdali a po znížení na 2:3 sa pokúsili aj o zvrat. Ich snahy však nevrcholili v čistých pozíciách s v kontre definitívne pohotovou dorážkou rozhodol Fred.



Japonsko - Mexiko 1:2 (0:0)
Góly: 87. Okazaki - 54. a 66. Hernandez. Rozhodoval: Brych (Nem.), ŽK: Sakai - Ochoa.

Japonsko: Kawašima - Sakai (58. Učida), Kurihara, Konno, Nagatomo (77. Nakamura) - Hosogai, Endo - Kagawa, Honda, Okazaki - Maeda (65. Jošida)
Mexiko: Ochoa - Mier, Reyes, Moreno, Torres Nilo - Dos Santos (78. Barrera), Torrado, Zavala, Guardado (71. Salcido) - Jimenez (90. Aquino), Hernandez


Viac z hry mali v prvom polčase Mexičania, hoci ako prví pohrozil ich súper. Už v 5. minúte Kagawa vyskúšal reflexy Ochou a ten musel vyrážať na roh. Zamestnanejším mužom s rukavicami však bol Kawašima a v 40. minúte s ním hrala žrď, ktorú hlavou opečiatkoval Guardado. V súboji dvoch bezbodových tímov prevažovala medzišestnástková hra, no väčšia aktivita priniesla Aztékom svoje ovocie krátko po zmene strán, keď center Guardada usmernil hlavou do siete Hernandez. V 66. minúte prišla druhá gólová chvíľa útočníka Manchestru United, keď opäť hlavou tentoraz zblízka zariadil dvojgólové vedenie Mexika. Triumf nad ázijským zástupcom si postrážilo napriek tomu, že v 87. minúte Okazaki ešte privodil kontaktným gólom drámu. Hernandez mohol osláviť hetrik, ale v nadstavenom čase nedal penaltu a tak sa Mexičania obávali o výsledok do posledných sekúnd.

Tabuľka A-skupiny:
1. Brazília 3 3 0 0 9:2 9
2. Taliansko 3 2 0 1 8:8 6
3. Mexiko 3 1 0 2 3:5 3
4. Japonsko 3 0 0 3 4:9 0


hlasy po zápase:

Cesare Prandelli, tréner Talianska: "Som naozaj spokojný, lebo tím pracoval, snažil sa dotiahnuť manko a súperovi skomplikovať situáciu. V druhom polčase sme sa k tomu priblížili. V tom prvom nás v niektorých chvíľach možno prepadol strach, uvedomovali sme si, že proti nám stojí kvalitný súper."

Luiz Felipe Scolari, tréner Brazílie: "Tento výsledok nám dodáva ešte viac sebadôvery. Nesmieme to však s nadšením príliš preháňať, stále máme na čom pracovať. Dnes sme zdolali naozaj kvalitného súpera."

 

Vyberte región